Bokstavkjeks

Merknad: Dette innlegget er fleire år gammalt. Informasjonen kan vere utdatert og eg kan ha endra syn sidan då.

Bokstavkjeks

Bokstavkjeksen er attende! Øyvind hadde med seg ein pakke til meg i helga, og det smakte utruleg godt. Og det var utruleg festleg.

Pressemelding frå Sætre

Da Bokstavkjeksen forsvant ble det innført forbud mot å leke med maten i norske hjem. Men nå kan barna juble over at forbudet endelig er opphevet. Etter seks års fravær er Bokstavkjeksen tilbake – like lærerik og leken som før, men i en ny og sunnere utgave.

Etter nesten 80 år på markedet forsvant Bokstavkjeksen i 2001. Kjeks- og språkentusiaster over hele landet fortvilte og de har siden kjempet en hard kamp for å få kjekspedagogen tilbake i butikkhyllene. Nå har seks år med underskriftsaksjoner og brevskriving gitt resultater.

– Nordmenn har savnet en norsklærer som de kan spise opp. Derfor har vi tatt Bokstavkjeksen inn i varmen. Vi har beholdt alle bokstavene, men gjort de sunnere enn før, sier Christoffer Jahr, administrerende direktør i Sætre.

Kjendisinspirert folkeaksjon

For mange av dagens foreldre var Bokstavkjeksen det første møtet med alfabetet. Bokstavkjeks-leker, rødbrus og Barnetimen for de minste var ukas høydepunkt. Ingenting var som å slå far i Bokstavkjeks-scrable, mens hele familien så på.

Petter Schjerven er en av språkentusiastene som har etterlyst Bokstavkjeksen på Typisk Norsk. Da han ikke fant den i hyllene innhentet han ekspertise fra Ingrid Espelid Hovig som hjalp ham med å bake Bokstavkjeks i studioet på NRK. Innslaget satte fart i Bokstavkjeksfantaster over hele landet. Helene Christina Jensen var en av de som tok opp kampen for å få Bokstavkjeksen tilbake. Hun startet en underskriftsaksjon på internett og samlet inn hundrevis av underskrifter fra sjelefrender som ville ha kjeksen tilbake.
– Da jeg var liten var vi mange som lærte å skrive navnet vårt med Bokstavkjeks. Og når noe smaker godt og er pedagogisk på en gang, synes jeg det var verdt å stå på litt for å få den tilbake, sier Jensen.

Nytt og sunnere alfabet

Det nye Bokstavkjeks-alfabetet innholder 28 prosent mindre sukker enn Tom & Jerry-kjeksen. I tillegg består kjeksen av 58 prosent fullkorn og 13 prosent fiber. Bokstavene er imidlertid fortsatt de samme. De smaker fremdeles vanilje og antall bokstaver er fortsatt vektet etter hvor ofte de blir brukt i dagligtalen. Det finnes ingen tall på hvor mange slåsskamper det har vært om sjeldenheter som X og W. Lite var mer frustrerende enn å sitte med bokstavene S, E, K, S når man egentlig ville skrive noe helt annet.

Dermed blir Bokstavkjeksen et av de sunneste barnekjeksproduktene på markedet – i tillegg til den klart mest pedagogiske.

Kjempestas!

Biletet kjem frå Sætre.

Permanent link to this article: https://boba.no/2007/02/bokstavkjeks/

3 comments

  1. Diverre lika eg ikkje denne bokstavkjeksen. Me hadde tvo pakkor på SmiO sitt årsmøte, eg åt ein del ut av gamle minnor – men det smakte forferdeleg.

    Hadde ein slag «falsk plastikk»-smak (um det i det heile teke går an!).

  2. Eg tykkjer han smakte ganske likt den gamle bokstavkjeksen. Kanskje ikkje kjempegod, men god nok til å eta. Same kva, den er mest for ungar, og ungar et alt som heiter «kjeks», «kake» eller «godteri», same om det smakar «falsk plastikk». Det er dessutan ein glimrande måte å læra ungar å skriva. Gje dei ABC-tomatsuppe og Norsk barneblad i tillegg, og Unge Høgre vil ikkje kunne nytta «ungar er så dårlege i norsk» som argument mot sidemål meir.

    Og så kjem kjeksen i ei festleg eske forma som ein bil. Både rosa, grøne, gule og blå bilar, resarbilar og politibilar. Det er ein løye kjeks, same om du ikkje likte den så godt.

  3. «Kan det skrivast, kan det etast», hevdast det frå Bokstavkjeks-fabrikken. Les meir hjå Noregs mållag

Legg att eit svar

Your email address will not be published.

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane din vert handsama.